Hartfalen, (ideopatische congestieve cardiomyopatie), hyperventilatie, oververmoeid, haaruitval, reuk, smaak, stress,

Beste Jacob en Erik,

Zo’n 6 weken geleden kwamen mijn echtgenoot en ik voor het eerst bij jullie “in behandeling”.
Eigenlijk was de therapie alleen voor mij bedoeld. ik kreeg de laatste 5 maanden enorme problemen met mijn hart. De diagnose luidt “ideopatische congestieve cardiomyopatie”, in mensentaal chronisch hartfalen met een gedilateerd hart en een hartpompfunctie van 17%. Ik ben 37 jaar en zat qua prognose tegen een harttransplantatie aan te kijken. Ik kon nauwelijks nog werken en mijn gelaatskleur was zeer bleek, mijn energiepijl zwaar onder nul. Ik ben directeur van een brancheorganisatie (belangenvereniging) en was gewoon vlotjes over de 60 uur per week te werken en daarnaast nog te sporten en de huishouding te runnen. Nu viel dit plots terug op minder dan deeltijds en dan nog kon ik geen meter vooruit. Auto rijden lukte me niet meer wegens te weinig doorbloeding in de hersenen en dus duizeligheid en intellectuele traagheid.Ik had ook last van hyperventilatie.

En toen kwamen we bij Jacob terecht.
Ik had eigenlijk geen enkele verwachting ten aanzien van wat ons te wachten stond. Na de eerste behandeling ging ik buiten met een enorm relaxt gevoel en een normale “gezonde” gelaatskleur en doorbloeding van hoofd en handen en voeten. Voor het eerst in maanden ging ik met mijn echtgenoot in discussie over triviale zaken, waar ik voorheen geen enkele energie voor had, en ik begon weer met de wagen te rijden. Ik had door de hartmedicatie zeer veel last van haaruitval, wat na enkele behandelingen sterk verbeterde. Ik had geen reukzin, smaak of hongergevoel meer (door medicatie)maar had na het eerste bezoek aan Jacob plots weer enorme trek en twee bezoeken later begon ik weer alles te ruiken en te proeven.
Mijn energiepeil werd week per week beter; mensen zeggen mij nog dagelijks dat ze niet kunnen geloven dat ik zo ziek ben. Intussen ben ik uiteraard nog steeds in behandeling in het hartfalencentrum van het UZA in Antwerpen en daar hebben ze geen enkele verklaring voor mijn energieniveau. Er wordt steeds met ongeloof gekeken als ik zeg dat ik inderdaad werk en me eigenlijk vrij goed voel.(ze houden het op de rekbaarheid van een jong hart)

Nog leuker is het feit dat mijn partner, die zwaar gestresseerd mee binnenkwam bij Jacob, door de behandeling zijn balans en rust hervindt. Mijn echtgenoot die 55 jaar is kampte al jaren met oververmoeidheid, stress, een opgezwollen buik die noch door dieet, noch door training wou afslanken en een hoge bloeddruk. De eerste behandeling wou hij liefst onmiddellijk wegvluchten; maar tien minuten later begon ook hij zich beter en energieker te voelen. Sinds de derde behandeling zien we wekelijks zijn buikomvang afnemen en hij is meer in balans en kan de stress en problemen van zijn directiefunctie, gekoppeld aan de toestanden rond mijn ziekte steeds beter relativeren. Hij droomde er ook al jaren van om een cursus NLP te volgen, en plots ging hij hiermee aan de slag. Hij zou er enkele weken geleden zelfs niet aan mogen denken hebben ’s avonds nog de deur uit te moeten voor een cursus.

Wij gaan nu beiden sedert een zestal weken wekelijks “naar Jacob” en de behandeling maakt voor mij het verschil tussen invaliditeit en zo actief mogelijk blijven werken en leven. Ook mijn echtgenoot voelt zich veel beter.
Wij gaan wekelijks naar Veldhoven voor onze portie “energie”. Uiteraard is de leuke gastheer en het huiselijk onthaal in een prachtig kader een extra troef. Belangrijk blijft toch dat de behandeling zo’n sterke impact heeft en de levenskwaliteit zo verbetert dat je verder kan met je leven en emotioneel zelfs veel beter in je vel komt te zitten.

Deze mail is dan ook bedoeld als getuigenis. Wij zijn zeer nuchtere mensen, met onze beide voeten midden in het professionele leven. Het feit dat het “goeroeïsme” en de zweverigheid hier niet aan bod komen en dat je aan de lijve de resultaten van deze aangename therapie ondervindt, heeft voor ons een grote meerwaarde.

beste groeten,
mevr A en dhr D te B